2015. szeptember 25., péntek

Bolognai calzone (töltött pizza)

Ha tehetném mindennap bolognai spagettit ennék. Most azonban nem spagettivel, hanem egy kelt tésztával fogom elkészíteni. A calzone olasz félbehajtott pizza, melyet tetszés szerint tölthetünk a hűtőnk tartalmától függően :-)


Hozzávalók 2 személyre:
Calzone tészta:
15 dkg liszt (BL55)
1 teáskanál instant élesztő
1 dl langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só és cukor

A bolognai szószhoz:
10 dkg marhahús
10 dkg sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál bazsalikom és oregánó
1 teáskanál só és bors
csipet cukor

Elkészítés:
A calzone tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban (a vizet fokozatosan adjuk hozzá), rugalmas tésztát gyúrunk és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.


Míg a tészta kel, elkészíthetjük a szószt. A vöröshagymát egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük sóval borssal és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fokhagymát, az oregánót, a bazsalikomot és a cukrot.




Addig főzzük, míg a hús megpirul és a szósz besűrűsödik. Körülbelül 30 perc. A szósz ezzel elkészült, félre rakhatjuk.


Ha megkelt a tészta 4 felé osztjuk és kerek lapokat nyújtunk belőlük. A kör egyik felét vastagon megpakoljuk a szósszal, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, végül jól összenyomkodjuk egy villával a széleit.


Sütőlapra helyezzük, megkenjük a tetejét tojássárgájával és 200 C fokos sütőben aranybarnára sütjük, nálam ez 13 perc volt. Ezzel változatosabbá tehetjük a bolognai szósz felhasználását, megéri kipróbálni :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése