2015. október 1., csütörtök

Körtés-almás-gyömbéres cobbler

A cobbler egy angolszász édesség, tulajdonképpen egy gyümölcsös pite, amely nagyon hasonlít a morzsasütikhez, itt is a gyümölcs kerül alulra. Sokféle gyümölccsel készíthetjük, én az őszre tekintettel most a körtét és az almát választottam. Ha esetleg befőttel dolgozunk vagy konzerv gyümölccsel, akkor adjunk hozzá egy kis kukoricakeményítőt, hogy ne ázzon el a tészta. Megéri kipróbálni :-)

Hozzávalók 27x18 cm-es tepsihez:
A tésztához:
20 dkg liszt (BL55)
10 dkg vaníliás ízű margarin
12 dkg nádcukor
2 dl tejföl vagy tejszín
1 csomag sütőpor
csipet só
fahéj ízlés szerint

A töltelékhez:
2 db körte
2 db alma
1 evőkanál nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1  evőkanál reszelt gyömbér
5 dkg vaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit robotgéppel összedolgozzuk (viszonylag egy ragacsos tésztát kell kapnunk).


A körtét és az almát megmossuk, felkockázzuk. Egy serpenyőbe cukrot karamellizálunk pici vajjal és rádobáljuk a gyümölcsöt, pároljuk míg levet nem engednek (ez a lépés elhagyható, elég felkockázás után nyersen lerakni a gyümölcsöket a tepsi aljára, de szerintem így finomabb lesz az íze).


A tepsi alját kivajazzuk és bele rakjuk a gyümölcsöket, megszórjuk nádcukorral, vaníliás cukorral és ráreszeljük a gyömbért.


A tésztából evőkanálnyi mennyiségeket kanalazunk a gyümölcsre, úgy hogy teljesen ne fedje be (ahogy sül és megemelkedik a tészta teljesen be fogja fedni a gyümölcsöket).


Előmelegített 180 C fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Akár vaníliafagyival is tálalhatjuk. Kinézetre nem túl esztétikus, de az íze kárpótol :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése