2015. október 4., vasárnap

Sütőtökös lasagne

Aki szereti a sütőtököt ezt a receptet imádni fogja, aki viszont  nem szereti esélyes, hogy most megkedveli :-) A lasagnét imádom minden változatban, hússal, hús nélkül zöldséggel egyaránt. Szerintem jól illik a sütőtök is ehhez a fajta rétegelt tésztához. Ajánlom mindenkinek.


Hozzávalók 4 személyre:
A rétegezéshez:
9 db lasagne lap
10 szelet sajt
reszelt parmezán a tetejére

A sütőtökös töltelékhez:
1 közepes méretű sütőtök
2 evőkanál jó minőségű extra szűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 kiskanál bors
csipet zsálya és oregánó

A besamel öntethez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
5-6 dl tej
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:
A sütőtököt 4-5 nagyobb darabra vágjuk, kimagozzuk és egy tepsibe rakjuk. Ízesítjük és 220 C fokon 20 percig sütjük. Ha kihűlt eltávolítjuk a héját (le tudtam húzni egyben) és villával pépesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket és az olívaolajat.


A besamelhez (elkészíthetjük míg sül a sütőtök) egy lábasban vajat olvasztunk, majd hozzáadjuk a lisztet, figyeljünk hogy ne égjen le, majd kisebb adagokba hozzáöntjük a tejet. Csomómentesre keverjük kézi habverővel és végül sózzuk, borsozzuk.


A tepsi/hőálló tál aljára öntünk egy keveset a besamelből, rátesszük a lasagne lapokat, majd rákanalazzuk a krémes sütőtököt. Szeletelt sajtot teszünk rá majd újra kezdjük a rétegezést a besamellel indítva, míg el nem fogynak a hozzávalók. Besamellel fejezzük be a rétegezést és sajtot reszelünk rá.


200 C fokos sütőbe 35 percig sütjük, majd várunk vele míg egy kicsit kihűl, mert így jobban szeletelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése