2016. január 5., kedd

Francia csokis-mogyorós keksz

A francia csokitorta adta az alapötletet, amit nagyon sokan kedvelünk egyszerűsége és isteni csokis íze miatt. Majdhogynem ugyanazon hozzávalókból készül, lisztmentes tehát gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Gyorsan összeállítható és több napig is finom marad, így érdemes nagyobb mennyiséget készíteni. Ízesíthetjük aszalt gyümölccsel, kókuszreszelékkel. Ebből a mennyiségből 12 db keksz lett.


Hozzávalók 12 db-hoz:
1 tábla jó minőségű csokoládé (én jobban kedvelem az étcsokit, ezért azt használtam)
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál eritrit
2 db tojás
1 marék apróra vágott sótlan földimogyoró
csipet só

A csokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport, az eritritet, a csipet sót, és a 2 tojássárgáját és végül a felaprított földimogyorót. Jól elkeverjük. 


A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük egy elektromos habverő segítségével.


A csokis keverékhez adjuk a felvert hab 1/3-ad részét és durván összekeverjük, nem baj ha összetörik a hab. Az így keletkezett masszába a maradék 2/3-ad rész felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, fellazítva ezzel a csokis masszát, most azonban vigyázzunk ne törtjük össze a habot, akkor jó ha levegős marad.


Sütőpapírral bélelt tepsire, egy kanál segítségével halmokat rakunk egymástól nagyobb távolságra (mert sütés közben szétfolynak és összeérhetnek, nálam is ez történt:-)), és előmelegített 180-190 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Akkor jó, amikor már kezd barnulni a széle de a közepét még folyósnak látjuk.


A tepsin hűlni hagyjuk legalább 10 percig, majd fogyaszthatjuk is :-) Légmentesen záródó edényben/üvegben tárolható hosszabb ideig is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése