2016. április 24., vasárnap

Túrós-gyümölcsös kölessüti

Lisztmentes édesség, nem csak diétázóknak. A köles igen egészséges gabonaféle, mely nem tartalmaz glutént. Sokféle módon felhasználható, pudingként, köretként, én most egy édes verzióját készítem el. Lúgosít és jótékony hatással van a gyomorra, és nem utolsó sorban nagyon finom :-) IR diétába beilleszthető.


Hozzávalók 20*30 cm-es tepsihez/sütőtálhoz:
A mérce 2 dl-es pohár.
A köleshez:
1 pohár köles
2 pohár kókusztej (vagy bármilyen növényi,- állati eredetű tej)
csipet só
3 evőkanál eritrit (bármilyen édesítő vagy cukor)
ízlés szerint vanília kikapart magja vagy vaníliaaroma

A túrós réteghez:
20 dkg sovány túró
2 tojássárgája
2 felvert tojásfehérje
1 citrom reszelt héja és leve
1 csomag bourbon vaníliaaroma (Dr. Oetker Finesse)
1 marék mazsola

A tetejére:
25 dkg gyümölcs ízlés szerint (fagyasztott mangót és málnát használtam)
1 dl joghurt (vagy tejföl)
10 dkg túró
1 evőkanál eritrit

Elkészítése:
A kölest feltesszük főni a tejben, közben ízesítjük. Kb. 10-15 percig főzzük, míg sűrű tejbegríz szerű masszát nem kapunk, majd teljesen kihűtjük. 



Eközben a túrót összekeverjük a tojássárgájával, citrom héjával, levével és a vaníliaaromával. Ha kihűlt a köles, alaposan összekeverjük a túrós réteggel. (Keverhetünk bele mazsolát, én így tettem:-)) 



 A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan összevegyítjük a túrós masszával.


Kiolajozott tepsibe öntjük a masszát. Előmelegített 190 C fokos sütőbe rakjuk 15 percre, majd kivesszük. A túrót elkeverjük a joghurttal és az édesítővel, ezzel megkenjük a tetejét, majd rátesszük a gyümölcsöket.




Visszarakjuk a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Ha megsült várunk vele míg kihűl, akkor jól szeletelhető lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése